El passat 17 i 19 de novembre es va celebrar de manera telemàtica les ponències per fomentar el lideratge, les habilitats de comunicació, l’empoderament i els principis feministes i de gènere per part de la Dra. María del Carmen Echazarreta Soler, professora i investigadora de la Facultat de Comunicació i Turisme de la Universitat de Girona. En ambdues ponències es posava en relleu les diferències discriminatòries que les dones patim diàriament en el camp professional, també anomenades “sostre de vidre”, o la invisibilitat del reconeixement d’èxits de dones remarcables de la història ja sigui antiga o contemporània.
Amb aquestes dues ponències, la Dra. Echazarreta va aconseguir apropar a les i als oients la importància de la sororitat entre dones, així com també va oferir eines i habilitats per a una comunicació no sexista i inclusiva, així com maneres de desenvolupar el perfil a les xarxes socials com mitjans interactius de comunicació i de promoció per aconseguir assolir els objectius de cadascuna.
S’ha de detectar la discriminació per sobre de tot per poder reconèixer quins són els aspectes a treballar per a una igualtat de drets i reconeixements en el món laboral per poder fer fora el sistema patriarcal que encara utilitza eines per impedir que les dones prenguin decisions, s’empoderin i canviïn l’status quo.
La invisibilitat de la igualtat de gènere és un dels punts importants a tractar per a treballar a fons per impedir que es segueixin donant casos i aquesta situació de desigualtat segueixi tenint espai en la nostra societat.
Moltes vegades aquestes diferències queden amagades i sepultades sota falsos avenços a favor de l’empoderament de les dones però encara queda una llarga llista d’aspectes a canviar, com per exemple les estratègies lingüístiques, pràctiques i relacions socials que han tingut el rol principal en tornar difuses aquestes desigualtats.
“La invisibilitat i la discriminació de gènere es produeixen gràcies a l’efecte persuasiu de valors i discursos sustentats en una cultura masclista i sexista de la que gairebé ningú se’n fa càrrec, però els resultats del qual resulten ineludibles”. Com molt bé apunta la ponent, l’eficàcia d’aquests mètodes i processos de discriminació dependran de la capacitat d’aquests de semblar innocus o els efectes dels quals semblin irrellevants. Aspectes tant simples com mòbils grans poc pensats per la mida de les butxaques de la roba femenina, uniformes unisex que no s’adapten a la forma de les dones, les esportistes oblidades i sepultades sota l’ombra de l’èxit masculí, les incomoditats hormonals que no són contemplades ni acceptades en els llocs de treball, on s’exigeix un comportament igual tant per dones com per homes encara que sigui evident la diferència física i el malestar que es pot estar patint, etc. són només exemples dels centenars de situacions de desigualtat i incomoditat amb què les dones hem de viure dia a dia.
En aquest seminari es posa també en relleu la importància de la presència de la educació per a fer un canvi absolut en la trajectòria de la societat patriarcal. És necessari que una democràcia com en la que vivim es faci càrrec de la creació d’una vida justa, digna i igualitària a través dels resultats de l’educació basada en un sistema de valors que reconegui tals necessitats.
La participació de diferents enteses en matèria de gènere han ajudat a crear aquest contingut audiovisual molt útil per entendre la dinàmica actual de la situació de desregulació i de desigualtat entre gèneres en tots els contextos ja siguin laborals, econòmics o socials, per comprendre les causes d’aquesta continua lluita que està generant tot un moviment a nivell mundial per aconseguir d’una vegada per totes que les dones tinguem les mateixes oportunitats en tots i cadascun dels contextos de la vida que els homes.
Comments